Kuinka olla onnellinen

Kuinka tukea masentunutta henkilöä?

Kun jollain läheisellä on masennus , halutaan tässä olla tukena. Ensin on tutustuttava ongelman juureen, eli tautiin ja sen jälkeen otettava muutamat neuvot avuksi.

 •  Älä tuomitse
  Ulkopuolisena on helppo nähdä useita tapoja, jolla toisen elämä kohenisi. Masentunut  henkilö ei kuitenkaan pysty keskustelemaan näistä asioista järkevästi, joten negatiiviset arvostelut ja kommentit eivät ole hyvä idea. Ei myöskään kannata piilottaa arvostelua lauseisiin kuten “muista että lasi on puoliksi täynnä”, sillä masentunut henkilö ei pysty tätä näkemään tai siihen itse vaikuttamaan. Ainut mitä saadaan aikaan on eristäytymisen, mielipahan ja syyllisyyden tunne.
 •  Opi taudista
  Jos halutaan olla oikeasti avuksi, tulee tuntea miten ongelma vaikuttaa elimistöön. Kun tietämys on syvällä tasolla, voidaan tarjota toimivaa apua paremmin ja yrittää ohjata läheinen kokeilemaan erilaisia asioita, jotka voivat auttaa.
 •  Ole kärsivällinen
  Kärsivällisyys, varsinkin vaikeina ja toivottomina aikoina, on tärkeää. Tuki pitää olla ehdotonta, eikä riskiä katoamisesta saa olla. Kun olet kiltti ja kärsivällinen annat kuvan, että vei taudin kanssa kamppaileminen sitten vuosia, tai kuukausia, olet ystävän vierellä.
 • Kuuntele
  Mikään ei ole niin tehokas tapa auttaa, kuin kuunteleminen. Tämä ei tarkoita neuvojen antamista, aiheen kääntämistä itseen, tai muihin ihmisiin, tai tunteiden ohjailemista, vaan sitä, että yritetään astua toisen kenkiin ja osoittaa empatiaa. Se ei välttämättä tunnu itselle tarpeeksi suurelta teolta, mutta on erittäin tehokasta masentuneelle.
 • Pysy yhteydessä
  Kun ihmiset masentuvat, he voivat lopettaa suurimman osan yhteydenpidosta, koska he eivät halua rasittaa muiden elämää. Huono itsetunto voi myös tuoda ajatuksen, että sairaan läsnäolo ei ole toivottua, joten he haluavat tulla unohdetuiksi. Onkin tärkeää pitää masentunut kaveri mukana erilaisissa asioissa ja tehdä yhdessä sellaisia aktiviteetteja, joista ainakin aikaisemmin on nautittu. Tämä voi olla liian rankkaa, jos sairaudessa on huono vaihe päällä, jolloin pelkästään yhdessäolo on riittävää.
ashe