Kaikilla on joskus huonoja päiviä, varsinkin jos takana on iso pettymys tai suurempi elämän haaste. Se on aina ikävää, mutta kuuluu elämään. Joillain ihmisillä on kuitenkin suuria ongelmia olla sinut itsensä kanssa tai olla tyytyväisiä itseensä. Jos omanarvon tunne on aina matalalla, omia kykyjä epäillään ja muita ihmisiä pidetään parempina , voi muodostua vakava ongelma.
Mikä on alemmuuskompleksi?
Lyhyesti sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että keskitytään omiin heikkouksiin ja verrataan itseä muihin aina negatiivisessa valossa. Kaikilla on tietenkin virheensä, mutta alemmuuskompleksista kärsivä näkee vain nämä ja se johtaa onnettomuuden tunteeseen. Syyt kompleksin syntymiselle voivat olla erilaiset eri ihmisillä ja usein niihin kuuluu traumoja varhaisesta nuoruudesta.
Miten alemmuuskompleksista pääsee eroon?
Tähän kuuluu usein terapia, jolla päästään miettimään ongelman juuria ja kehittämään uusia ajatustapoja. Aina terapiaan ei kuitenkaan ole varaa, tai halua ja myös itse tehtävät harjoitukset voivat tukea ja auttaa pääsemään yli ongelmista.
Ketkä ovat sinua parempia ihmisiä?
Sen sijaan että jäädään murehtimaan alemmuuskompleksin olemassaoloa, on hyvä miettiä, minkälaiset ihmiset tuntuvat olevan itseä ylempänä. Tähän tulee listata sekä niitä henkilöitä joita tuntee, että niitä, jotka ovat esimerkiksi kuuluisia tai vaikka kirjojen hahmoja. Jos on vaikeaa havaita kehen itseä verrataan, voidaan miettiä yleisimpiä esimerkkejä kuten:
- Fyysisesti vetävät ihmiset
- Rikkaat ihmiset, joilla on tietynlainen elämäntyyli
- Älykkäät ihmiset, joilla on korkea koulutus
- Vaikuttavat ja menestyneet uraihmiset
- Hauskat ihmiset, joilla on paljon kavereita
Kun tiedetään minkälaiset ihmiset kuuluvat tähän joukkoon, voidaan löytää myös omasta elämästä esimerkit. Nyt on tiedossa, minkälaisia ihmisiä kohtaan kompleksia ei ole!
Älä mieti mitä muut ajattelevat
On hyvä irtautua ajattelemasta, mitä muut ajattelevat itsestä. Tämä on vaikein, mutta tärkein osa kompleksista eroon pääsemistä. Ongelman juurena on se, että muiden mielipiteisiin keskitytään liikaa ja tämä voi olla perustunut muiden sanomisiin tai jopa omaan mielikuvitukseen. Loppupeleissä vain oma mielipide merkitsee ja useiden tutkimusten mukaan oma hyvä olo heijastuu myös muihin, nostaen näiden mielipiteitä. Jotta ajattelutapa voidaan muuttaa, tulee keskittyä niihin asioihin, jotka tekevät onnelliseksi tai iloiseksi. Mikä saa intohimon, innostuksen ja täyden tunteen elämään? Kun näiden asioiden parissa käytetään aikaa, jää murehtimiselle vähemmän energiaa.
Kun opitaan kuinka hyväksyä oma itsensä, on aika alkaa kasvattaa itsetuntoa. Tässä avaimena on itsensä kohteleminen paremmin, sillä se saa alitajuntaan ajatuksen siitä, että olet arvokas ihminen, josta tulee pitää huolta. Tähän voi kuulua urheileminen, hyvä ruokavalio ja riittävä nukkuminen, jotka ovat tärkeitä rakenneosia hyvään elämään.