Kuinka olla onnellinen

Kuinka sanoa ei?

Kieltäytyminen  on joillekin ihmisille hyvin haastavaa ja se tuo aina huonon

omantunnon. Tämä voi mennä jopa niin pitkälle, että omat tärkeät asiat heitetään nurkkaan, koska ei haluta kieltäytyä muiden auttamisesta. Näin syntyy stressiä omaan elämään, koska otetaan liian paljon vastuuta harteille. Ongelma on varsinkin sellaisilla ihmisillä, jotka haluavat miellyttää muita ja pelkäävät, että kieltäytyminen aiheuttaa arvostelua tai negatiivisia tunteita muilta ihmisiltä. Kieltäytymisen ei kuitenkaan tarvitse aiheuttaa huonoa omatuntoa, koska jokaisella on siihen oikeus.

Et voi tehdä kaikkea

Jos sanot aina kyllä, sinulla ei jää aikaa itselle, mikä luo huolta ja stressiä. Kun sanot kyllä, on oltava varma, että aikaa ja energiaa on tarpeeksi. Lisäksi asian on oltava itselle mieleinen, eli se tulee haluta tehdä. Et pysty tekemään kaikkea, etkä pysty monistautumaan, joten anna tämä itsellesi anteeksi.

Tarjoa vaihtoehto

Vaihtoehtoisen ratkaisun tarjoaminen on myös hyvä tapa kieltäytyä jostain asiasta. Vaikka ei suoraan voisi itse auttaa, voi silti tarjota vaihtoehtoa, josta on hyötyä. Niin kauan kuin voidaan tarjota jotain oikeasti asiaa auttavaa, kannattaa se mainita, eikä huonoa omatuntoa pidä tämän jälkeen tuntea lainkaan.

Tiedä arvosi

Sinun tulee tietää mikä on oma arvosi. Kieltäytyminen on usein haastavaa, koska halutaan muiden hyväksyntä, mutta jos tähän luotetaan liikaa, oma mielipide jää taustalle.

ashe