Kuinka olla onnellinen

Aikuinen, ota oppia lasten luovuudesta ja ilosta

Meillä aikuisilla on usein paha tapa suhtautua elämään aivan liian vakavasti. Tavallisesta arkipäivästä saa paljon rikkaamman ja mieleenpainuvamman kokemuksen, jos osaa toisinaan suhtautua asioihin kuten pienet lapset mielikuvituksensa voimalla tekevät. Aikuisille voi olla vaikeaa heittäytyä spontaanisti hassuttelemaan, mutta se kannattaa. Silkasta ilosta hulluttelu arjessa tuo paljon hyviä vaikutuksia elämään. Tämä taito on kuitenkin sellainen, että se vaatii harjoittelua. Kyse on luovuudesta, jota aikuisten maailmassa ei aina osata arvostaa, mutta siitä saa paljon hyötyä ja iloa elämään.

Paras tapa oppia ja harjoitella arjen luovuutta ja spontaaniutta on ottaa oppia lapsilta. Erilaisiin tilanteisiin eläytyminen ja tempautuminen aivan uusiin maailmoihin on lapsille luontevaa. Oli kyseessä millainen asia ja tilanne tahansa, lapsella on taito tutkiskella sitä leikkien ja mielikuvituksen avulla. Lapsi löytää aiheesta nopeasti aivan uusia puolia ja tätä vanhempien tulisi rohkaista ja mennä itse mukaan. Kun vanhempi tässä onnistuu, hän voi löytää itsestään aivan uusia puolia ja ymmärtää aikuisten maailman asioita aivan uudesta näkökulmasta. On jopa mahdollista saada aikaan aivan uusia keksintöjä ja tehokkaampia tapoja tehdä asioita, kun osaa ensin katsoa näitä asioita lapsenomaisesta näkökulmasta. Se ei ole helppoa, mutta se on kannattavaa. Yleisesti on ymmärretty, että parhaimmat keksinnöt on tehty silloin, kun keksijä on käyttänyt lapsenomaista luovuutta ja hulluttelua, mikä on saanut aikaan aivan uudenlaisen käsityksen aiheesta.

Unohda asiakeskeisyys

Aikuisina alamme usein kehittämään ajatteluamme ja käytöstämme hyvin asiakeskeiseksi. Tällainen suoraviivainen vakavahenkinen ajattelu estää luovuuden kukkimista. Toisinaan on hyvä luopua konkretiasta ja realistisesta analyyttisyydestä. Anna tajunnanvirran viedä ja ota ajatuksiasi johdattelevaksi tyyliksi ”antaa mennä vaan ja katsotaan mihin se vie” tyylinen asenne, joka on leikkivän lapsen asenne.

Lapsi elää aina leikkimielisesti, jos me aikuiset sen sallimme. Eikä aikuisilla pitäisi olla mitään syytä olla sallimatta sillä aikuisen turvaamassa ympäristössä lapsi voi kehittää huikeita mielikuvitustapahtumia, joista me aikuiset voimme ottaa oppia ja ideoita. Emme saa kuitenkaan jäädä vain tarkkailijoiksi, vaan aikuisten on osallistuttava ja haluttava tukea leikkejä, jotta lapsi jatkaa ja kehittää niitä. Parasta on kun lapsi ja aikuinen yhdessä kehittävät leikkejä mitä mielikuvituksellisempiin suuntiin. Tällainen leikkisä joutenolo tulisi olla koko perheen toimintaa, johon yhteisesti varataan aikaa. Luovuus syntyy positiivisesta joutenolosta, jossa ei kritisoida hulluttelua ja hassuttelua. Näissä tilanteissa on unohdettava sosiaaliset paineet ja normit. Parasta on konkreettisesti heittäytyä lattialle lasten sekaan ja alkaa pelleilemään. Vaihtoehtoisesti voit pukea lapsesi ja lähteä ulos seikkailemaan. Hanki lapsillesi sopivat vaatteet ulkoiluun esimerkiksi Kids Brand Store verkkokaupasta ja murtaudu ulos neljän seinän sisältä. Lapset näkevät kaikkialla mahdollisuuksia seikkailuun, joihin myös sinun kannattaa osallistua. Tällaisilla teoilla voi olla uskomattoman hyviä seurauksia itsellesi.

Selätä rasitus leikkimielellä

Raskas työpäivä voi synnyttää ajatuksia, ettei jaksaisi enää lapsenomaisesti heittäytyä mukaan leikkeihin. Kujeilu ja pelleily on kuitenkin mitä parasta palautumista vakavamielisen raskaan työpäivän jälkeen. Mieli rentoutuu ja sen myötä myös rentoudut fyysisesti hulluttelun saadessa lihaksesi rentoutumaan.

Käy siis lattialle ja nakkele leluja ilmaan ja ota niitä kiinni. Ryömi huonekalujen välissä näytellen jotain eläinhahmoa. Lähde ulos pelaamaan leikkimielisiä pelejä ja ennen kuin huomaatkaan, ovat päivän stressi ja huolenaiheet tipotiessään. Ota oppia lapsilta parempaan ja terveellisempään elämään!

ashe